Sunday, July 15, 2012

HAFIZ - AWAN NANO


Semenjak dinobatkan sebagai Juara Akademi Fantasia musim ketujuh (AF7), Hafiz atau nama sebenarnya Mohd Hafiz Mohd Suip, 21 tahun telah berhasil mencipta fenomena tersendiri dalam industri musik Malaysia. Semakin baik menyusun strategi, Hafiz terus memacu langkah dengan mencoba memasarkan album ke Indonesia dan memperkenalkan lagu Awan Nano dengan single pertama sebagai usaha melepaskan pengaruh seninya ke Indonesia.

Hafiz berkata "kejayaan artis Malaysia seperti Dato' Siti Nurhaliza, Sheila Majid dan kumpukan nasyid Raihan mencipta nama di peringkat serantau terutamanya di Indonesia ternyata memberi perangsang kepada saya untuk melakar kejayaan serupa. Kini sudah tiba giliran dan peluang saya utnuk melebarkan sayap dan menempa nama di negara seberang setelah hampir tiga tahun saya mengukuhkan nama di tanah air sendiri, saya amat teruja untuk menanti penerimaan peminat di sana terhadap karya seni yang dihasilkan. Semoga kehadiran saya nanti mampu memberikan impak dan gegaran kepada pasaran muzik Indonesia. Kerja sama yang terjalin ini ternyata membuktikan sifat muzik yang universal yang tidak akan dapat dipisahkan oleh sempadan negara".

Hafiz muncul dengan album pertama berjudul Masih Jelas yang dirilis pada 14 Juli 2009 di Malaysia. Berisi lima buah lagu, album ini turut menampilkan single dari empat finalis AF7. Lagu Masih Jelas masuk nominasi untuk Lagu Pop Terbaik dan Susunan Lagu Terbaik untuk Anugerah Industri Muzik (AIM17). Single kedua Noktah Cinta pula, dia berhasil memenangi dua kategori untuk Persembahan Vokal Terbaik dan tempat ketiga di Anugerah Juara TV3 2011.

Lagu Awan Nano hasil karya cipta Komposes M.Nasir dan lirik oleh Buddhi Hekayat ternyata harus melambungkan nama Hafiz karena single ketiganya itu di nobatkan sebagai Lagu Terbaik dan Lagu Terbaik (Malaysia) di Anugerah Planet Muzik 2011. Keberhasilan ini ternyata telah memberi motivasi kepada Hafiz untuk terus menempa di Malaysia. Berdasarkan paket yang lengkap sebagai penghibur dengan aura seorang bintang, penyanyi serba bisa ini jelas mempunyai potensi besar untuk melangkah lebih jauh.

Jadwal karir Hafiz memang padat dengan berbagai aktivitas seni. Pada Juli 2009, telah mengadakan konser Sampena Mesyuaran Raja-raja dimana yang terbaru beraksi di Pentar bertaraf antar bangsa, Dewan Filharmonik Petronas sampena Anugerah Merdeka. Hafiz juga telah memberi kepercayaan untuk melantunkan lagu tema sampena Sukan Malaysia (SUKMA) 2011.

Selain menyanyi, Hafiz juga pernah mempunyai programmnya sendiri di Astro Ria berjudul Menuju Puncak. Suaranya pernah menjadi pilihan Disney Hong Kong untuk digunakan sebagai seri animasi BEN 10. Sesi seni Hafiz berkembang apabila memegang peran utama dalam Teater KITA The Musical Budata. Hafiz juga berperan dalam drama berseri yang memaparkan kehidupannya remaja berjudul Kau dan Aku.

Biarpun dilimpahi popularitas dan keberhasilan demi keberhasilan, putra daerah Sarawak ini tetap dengan sifat rendah hatinya, Maka tidak heran dia terpilih sebagai Ikon Negeri Sarawak pada 2009 yang dianugerahkan oleh Ketua Menteri Sarawak. Dimana baru-baru ini, dia dilantik sebagai Ikon Belia Sarawak 2011 oleh Kementerian Belia dan Sukan, Malaysia.

"Saya berterima kasih kepada Pihak Astro yang senantiasa menyokong karier saya selama ini dan pihak Warner Music yang sudi memasarkan album saya ke Indonesia. Besar harapan agar para peminat dan seluruh rakyat Malaysia terus menyokong dan mendoakan kejayaan saya. Semoga segala usaha yang dilakukan ini dapat memartabatkan Industri musik Malaysia ke peringkat yang lebih tinggi".


No comments:

Related Posts with Thumbnails